Kolakarameller
Ingredienser:
3dl strösocker
1½dl vispgrädde
1½dl ljus sirap
Sax
Matolja men neutralsmak (för att smörja redskap)
Två stekspadar i metall
Plasthandskar
Gör så här:
Olja en bakplåt eller en arbetsyta i metall eller marmor som klarar av höga temperaturer. Använder du bakplåt så lägg en fuktad kökshanssuk under för att den inte ska glida samt förstöra bordet.
Olja även alla redskap.
Blanda socker, grädde och sirap i kastrull och låt koka upp till 150ºC (tar cirka en kvart)
Häll över karamellmassan på plåten eller arbetsytan och låt den svalna lite, ta metallspadarna och vik in massans kanter mot mitten och fortsätt så tills den kallat så mycket så att du kan röra massan.
Olja in handskarna som du har på dig, ta upp massan och drag ut den och vik på mitten och drag ut igen, fortsätt så tills den börja ljusna och stelna något. Dela massan sen i två bitar och dra ut till en lång stäng och klipp av lagom stora bitar. Låt stelna på plåten, se bara till så att de inte klibbar ihop.
3dl strösocker
1½dl vispgrädde
1½dl ljus sirap
Sax
Matolja men neutralsmak (för att smörja redskap)
Två stekspadar i metall
Plasthandskar
Gör så här:
Olja en bakplåt eller en arbetsyta i metall eller marmor som klarar av höga temperaturer. Använder du bakplåt så lägg en fuktad kökshanssuk under för att den inte ska glida samt förstöra bordet.
Olja även alla redskap.
Blanda socker, grädde och sirap i kastrull och låt koka upp till 150ºC (tar cirka en kvart)
Häll över karamellmassan på plåten eller arbetsytan och låt den svalna lite, ta metallspadarna och vik in massans kanter mot mitten och fortsätt så tills den kallat så mycket så att du kan röra massan.
Olja in handskarna som du har på dig, ta upp massan och drag ut den och vik på mitten och drag ut igen, fortsätt så tills den börja ljusna och stelna något. Dela massan sen i två bitar och dra ut till en lång stäng och klipp av lagom stora bitar. Låt stelna på plåten, se bara till så att de inte klibbar ihop.
Kommentarer
Trackback