Hemmagjorda jordgubbskarameller

Jag skrev ju för inte så längesen att jag ville testa på att göra egna karameller, så nu har jag gjort det!
Min lillebror är här över helgen och han ville att det skulle bli jordgubbssmak på dom och jag tycker faktiskt att de blev riktigt goda! Jag köpte ett karamellkit från Panduro! Det gick så snabbt att göra dessa med så detta kommer att bakas mycket till jul.

Grattis Cornelia

Min systers vän fyller år idag och vi gav henne en liten tårta igår med en skattkarta! :-) Vid krysset så hade jag gömt en grej men hon hittade den påväg dit istället, hehe.
Denna var fylld med jordbubbssylt och vaniljkräm. Spacklad med smörkräm som vanligt!
Täckt och dekorerad med sugarpaste och jag målade med pastafärg.
Grattis Cornelia!

Pågenbröd

Jag skrev ju i ett inlägg att jag fick hem tre limpor bröd från Pågen, eller hur?
Jag är nämligen med i deras brödpanel efter att de skickat ett mejl och frågat om jag ville vara med!
Nu vet jag inte exakt hur jag ska utvärdera detta goda bröd, jag har svårt för sånt.
Jag tyckte i alla fall att GodForm var godast men alla höll inte med. Min sambo, son och mina föräldrar har också smakat alla bröd. Elias (vår busiga son) verkade tycka om alla bröden, han åt i alla fall upp och då måste ju det vara ett bra tecken! :) Min sambo och mina föräldrar tyckte mest om müsligoda.

Müsligoda får 4/5 poäng, detta bröd sommer säkert att köpas hem fler gånger!
GodForm får 3/5 poäng, var nog egentligen bara jag som tyckte om det extra mycket!
Finskt Rågbröd får 2/5 poäng, detta bröd var nog ingenting för oss, förutom sonen då som gillar allt! ;)

Jag gillar inte direkt frön i bröd men i GodForm så märkte jag inte direkt av dessa frön så jag kunde vara lite extra nyttig samtidigt som det var gott! Annars brukar det vara Pågenlimpan som gäller här.
Har någon av er smakat något av dessa bröd? Vad tycker ni?

Om ni vill läsa mer om deras goda bröd och vad de innehåller så kika in här!


Ps. Praktiken går bra tycker jag! Jag trivs väldigt bra! :) Jag bakar inte, utan fixar med smörgås, lägger upp mat och dekorera osv. Mycket skoj!

Explotionstårta

Min första explotionstårta! Ska vara till ett försäljningsparty mamma ska ha ikväll! Nästa gång ska jag göra själva explotionen större.
Den är fylld med dumlefluff och vaniljkräm. Spacklad med smörkräm och täckt med sugarpaste samt dekorerad med dumle :) Gott!

Ett år sedan!

Idag är det ett år sedan jag gjorde min första täckta tårta någonsin! :)
Enda tårtan jag gjort innan var med maräng, grädde och jordgubb ;)
Vilken tårta tycker ni är finast som jag gjort under detta år?

Tävling

Vill bara tipsa om min tårtvän som just nu har en tävling i sin blogg där man kan vinna kakformar!

Nu ska jag sova, är riktigt trött och imorgon så är det första dagen på praktiken! :)
Hoppas Elias vill sova hela natten så man inte är trött. ^^

God natt!

Är väldigt glad idag!

Nu har jag lite spännande saker att berätta för er :)
Jag ska börja praktisera på ett konditori här i byn!
Det ska bli väldigt spännande, jag börjar redan på måndag.
En annan spännande sak är att om två veckor ska jag leverera tårta och cupcakes till Malmö för en underbar tjej hade hittat till min blogg och ville beställa till hennes dotter som fyller år!
Och sen så har jag fått hem ett brev idag om att jag har ett paket, innehållande tre bröd från Pågen, att hämta ut!
Så idag är jag bara helt enkelt väldigt glad! :)

Kolasnittar

♥Detta behöver du
200g mjukt margarin
2dl socker
2msk ljus sirap
2msk vaniljsocker
2tsk bakpulver
5dl vetemjöl

♥Gör så här
Rör ihop margarin och socker ordentligt, tillsätt sirap och vaniljsocker.
Blanda ner vetemjöl och bakpulver och arbeta ihop till en deg. Dela den fyra lika delar och rulla ut plåtlånga. Lägg dom på plåt med bakplåtpapper, tänk på att de flyter ut en del. Platta till dom lite och räffla försiktigt med gaffel.
Gräddas i 175ºC, ca. 15min. Låt svalna lite och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten tills de stelnat.

Födelsedagstårtan nr2

Det blev så pass mycket över från Topsy turvy tårtan att jag gjorde även en vanlig, till de som fyllde år :)
Den blev väldigt enkel då klockan var ganska så mycket när denna gjordes.
Innehållet i denna blev daimfluff och vit chokladganache, spacklad med smörkräm och täckt samt dekorerad i sp.

Rädda julen

Aladdinasken som befinner sig i nästan varje hem vid julen planerar att bli en till i familjen, tyvärr så är det då en stackars pralin som måste ut för att den nya ska få plats. Så nu får man rösta på sin favorit så att inte den riskerar att lämna asken! På denna hemsidan kan ni rösta på er godsak och samtidigt läsa om varje pralin!
Vilken är din favorit? Min är Trillingnöt men också Gräddnougat :)

Topsy turvy tårtan, från början till slut

Ps. Detta är mitt 100:e inlägg! :D


Huseby julmarknad


Virestads folkdans tillverkar polkagrisar.



Nygjorda polkagrisar, supergoda och mjuka.



Gojibär, en av världens nyttigaste bär

Igår så var jag på Huseby julmarknad tillsammans med min mormor, morfar och syster. Det var mycket trevligt!
Mest intressant var det som brukar vara mest intressant för mig varje gång jag varit där, nämligen tillverkningen av polkagrisarna! Fick lite små tips av en där och jag fotograferade receptet de använder (de hade en tavla med ingredienserna). Kanske, kanske någon dag jag testar på att tillverka egna polkagrisar, det är så gott med nygjorda! Två strutar med polkagisar fick det bli denna gången ;)
Sen köpte jag något annat spännande och det är dessa gojibär från Anabelles! Hon sa att man skulle ta cirka 10-15 stycken varje dag, läser man på internet så är det en handfull varje dag men jag håller mig nog till det hon sa. Jag tycker de smakar lite som russin. Sen köpte jag även god rökt korv och söta tossor till Elias.

Har någon av er testat på detta med Gojibär? Vad tycker ni? Kände ni er piggare efter någon månad?


Min första topsy turvy cake

Vad tycker ni? Jag tycker faktiskt den blev ganska så bra!
Den är nedersta delen är fylld med daimfluff och vaniljkräm.
Den översta delen är fylld med polkagisfluff och vit chokladganache.
Båda delarna är spacklade med smörkräm och täckta samt dekorerade i sugarpaste.

Krabbelurer

♥Detta behöver du
2 ägg
1½ dl strösocker
4½ dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

♥Gör så här

Vispa ägg och socker poröst, blanda i resten av ingredienserna.
Smörj en varm stekpanna och klicka i smeten med sked, grädda på ganska så låg värme.
När de blivit gyllenbruna så stek på andra sidan. När de är klara så vänder du dom i socker.

Gott till frukost, lunch, kvällsmat, fika eller att smaska på framför tv:n.


Ny header

Nu har jag bytt header, igen ;)
Denna gången blev det med lite snö på för nu är ju snart vintern här! :) vad tycker ni om den?
Igår bakade jag chokladmuffins med jordnötter i, de blev goda men ganska så torra så jag ska försöka på nytt och se om de blir lite mer saftigare. Så jag väntar med att lägga upp det receptet!
På söndag ska det bli kalas och jag ska testa på att baka en topsy turvy cake!
Den översta tårtan ska vara blå med polkagisfluff och vit chokladganache.
Den understa tårtan ska vara grön med daimfluff och vaniljkräm.
Jag hoppas verkligen att den blir bra! Jag kan gissa på att det är ganska så svårt att göra en topsy turvy cake när man ha fyllning i tårtan, så vi får se hur det går. :)
(En topsy turvy cake är en tårta som ser ut att luta)

Cream Cheese Frosting

På min pappas tårta hade jag spritsat med Cream Cheese Frosting, här kommer receptet:

♥Detta behöver du
200g färskost
50g smör
2msk vaniljsocker
Ca 8 dl florsocker

♥Gör så här
Blanda samman färskost och smör, häll i vaniljsocker och florsocker och rör till en smidig smet.
Känn på konsistensen, tänk på att göra smeten precis innan du ska dekorera tårtan eller spritsa på cupcakes då det kan stelna något och blir då svår att spritsa med.

Varm chokladfondant

 

♥Detta behöver du
50g margarin
2tsk kakaopulver, till formarna
50g mörk choklad (ca. 70% kakao)
1 ägg
1 äggula
1dl strösocker
1dl vetemjöl

Florsocker och vaniljglass

♥Gör så här
Smöra två stycken små (ca. 7cm i diameter) porslinsformar och bröa rikligt med kakao, skaka ur eventuellt överskott.
Smält choklad och margarin i en liten skål över en kastrull med varmt vatten, ta sedan av skålen och rör blandningen slät. Låt svalna i några minuter.
Vispa ägg och socker poröst, häll i chokladblandningen och rör om.
Sikta ner mjölet och rör om under tiden.
Häll smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 160ºC, ca 15 min.
Stjälp upp och pudra florsocker över. Serveras varm tillsammans med vaniljglass.

Receptet kommer från Gordon Ramsays, The f-word. Dock har jag försvenskat det lite.

Vinnaren är..

Grattis Joanna som vann tävlingen om ett valfritt halsband eller parfymolja från artmissy!

Farsdag-tårta

Idag är det farsdag och detta firas med en tårta till pappa!
Han gillar att vara ute om somrana och köra runt på sin åkergräsklippare, så därför fick han en sådan på tårtan!
Denna gången har jag dock fuskat för jag orkade helt enkelt inte göra egen tårtbotten..
Ni får inte klaga på spritsningen :P Det är nämligen första gången jag spritsar på en tårta ^^

♥Tårtan innehåller
Köpt tårtbotten fylld med vaniljkräm, jordgubbssylt, spacklad med smörkräm och täckt samt dekorerad med sugarpaste och cream cheese frosting. En tandpetare håller upp ratten.


Hur man täcker en tårta med sp



Så här gör du
1. Kavla ut sp'n lagom tjock, cirka 3-4mm, på maizena majsstärkelse för att förhindra att sp'n fastnar på bordet.
2. Låt locket vara mycket större än tårtan, det förhindrar fula veck.
3. Lägg försiktigt över sp'n och jämna till överst på tårtan med hjälp av handen eller en smoother.
4. Börja uppifrån och ner för att få det så jämnt som möjligt och utan veck.
Blir det veck så sträck ut sp'n lite och dra försiktigt bort vecket med fingret.
5. Jämna sedan till överallt på tårtan med hjälp av händerna eller smoother.
6. Skär bort sp'n.

(Sp = Sugarpaste)

Chokladbollar

♥Detta behöver du
100g rumstempererad margarin
1dl socker
1msk vaniljsocker
3msk kakao
3dl havregryn
2msk kallt kaffe

Kokos eller pärlsocker

Gör så här
Rör margarin, socker och vaniljsocker poröst, blanda i kakao och tillsätt sedan havregryn och kaffe.
Rör om ordentligt och forma smeten till små bollar, hjärtan eller annat trevligt.
Rulla dom sedan i kokos eller pärlsocker.
Förvaras i kylskåp tills de ska serveras.

Glöm inte bort tävlingen!

Imorgon natt så avslutas denna tävlingen så missa inte chansen att vinna ett valfriff halsband eller parfymolja!
Klicka på bilden eller här för att komma till tävlingen!

Nominera mig

Jag är med i en spännande tävling och hade blivit glad om alla ni söta läsare skulle vilja rösta på min blogg ;)
När jag ändå håller på att uppdatera så skulle jag vilja fråga er vad ni tycker om designen.
För mycket rosa? Vad tycker ni borde ändras? Jag är inte så bra på detta med design och kommer kanske inte att ändra på ett tag men det är alltid kul att höra vad ni tycker :)
Ha en trevlig kväll!

Rulltårta


♥Detta behöver du
3 ägg
1½ dl socker
2dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker

Jordgubbssylt och socker

♥Gör så här
Klä en långpanna (30x40) med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och rör försiktigt ner i smeten.
Häll smeten i långpannan och bred ut den.
Gräddas mitt i ugnen i 250ºC, ca. 5min.
Sockra rengjord arbetsyta eller på bakplåtspapper och stjälp upp kakan på den sockrade ytan.
Dra försiktigt av bakplåtspappret från kakan som den gräddats på. Vill inte pappret lossna så pensla lite med kallt vatten. Bred på jordgubbssylt på den varma kakan och rulla ihop den och låt svalna med skarven neråt. Skär den i lagom stora bitar innan den serveras.


Vinnaren!

Och den som vann rosbladsutstickarna är...

Grattis Jessica, som vann tävlingen!
Ni som inte vann, missa inte den andra tävlingen som är uppe där du kan vinna ett valfritt halsband eller parfymolja.



Sen kunde jag ju inte låta bli att köpa lite i Annas butik när jag ändå var där, det var så sött allihop! Hon hade små sockerfigurer framme som var helt fantastiskt fina! Jag köpte ätbart lim, för det har tagit slut och sen köpte jag lite verktyg, för det har jag inga.


Nytt domän!!

Nu heter min blogg emeliesgodsaker.se! Så nu blir det ännu lättare att hitta hit :)
Självklart så kan ni skiva in min gamla adress, då kommer ni bara till den nya.
Köpte mitt domän via Binero och de var jättesnälla och hjälpte mig med allting! Supersmidigt, och billigt med ;)

Smörkräm

Detta är smörkrämen jag använder till tårtorna jag gör.
Räcker till normalstor tårta. Ett enkelt recept som är lätt dubbla eller ta hälften av, beroende på om du ska göra stor tårta eller minitårta.

Detta behöver du
100g rumstempererad smör
2dl florsocker
2tsk vaniljsocker

Gör så här
Rör runt smöret tills det blir mjukt och blanda ihop allt till en smidig smet.
Vill du ha chokladsmörkräm så blanda i 2msk kakao.



Vill du hellre spackla tårtan med vispad grädde så se till att pensla (fodra) sugarpasten med flytande margarin eller liknande. Sp'n smälter om den kommer i direktkontakt med grädde.

bloglovin

Blogglistan Mat
RSS 2.0