Tävling!

Är med i en tävling som man hittar i emeliesgodsakers julkalender (lucka nummer 24) där tre stycken har chansen att vinna bakformar från kalasform! Klicka här för att komma till tävlingen!




Det enda du behöver göra för att vara med i tävlingen är att tipsa om tävlingen i din egen blogg (eller till fem vänner via e-mail inkl. mig)! Kopiera gärna den feta texten under bilden till din blogg, skriver du egen tipsartext så ska länk till kalasform och länk till tävlingen finnas med! Du får självklart även använda bilden i din blogg!
När du tipsat om tävlingen så skriver du detta i en kommentar i detta inlägg med länk till din blogg/tävlingsinlägget.


Formarna man har chans att vinna är de som är på bild.
Tävlingen avslutas 7:e januari.
Det är självklart helt gratis att vara med i tävlingen!

Kommer du vara med i tävlingen via e-mail (för de utan blogg) så skickar du även ditt tips till mig, [email protected]

God jul och lycka till!!

En dag kvar!

Nu är det bara en dag kvar till julafton och även min födelsedag!
Vet inte vad jag ska lägga upp i denna lucka idag för många har redan bakat godiset till jul och själv ska jag inte vara hemma idag utan fira jul hemma hos svärmor :)
Tänkte att ni underbara läsare kanske har något gott recept eller tips som ni vill dela med er till resten?
Kommentera gärna alla recept och tips här då! :)

God jul på er alla!

Ett litet tips från mig nu dagen innan julafton kan vara att ladda batterierna till kamera och videokamera.

Tomte&godis

Denna tomten har jag gjort i sugarpaste idag till jultårtan som vi ska mumsa på julafton.
Det blir ingen födelsedagstårta och det blir tyvärr ingen gran heller för jag glömde bort att köpa glasstrut.
Tårtan kommer bara bestå av denna tomte samt av texten "God Jul" som glittrar.
Hela tårtan får ni se på julafton men ett litet tjuvkik får ni nu ;)

Detta är mozartkulor som jag gjorde för ett tag sedan, riktigt goda!

Nougat

Nougat kan man göra själv om man vill!

Ingredienser:
125g hasselnötter
125g florsocker
250g ljus choklad

Gör så här:
Rosta nötterna i stekpanna men var försiktig så att de inte bränns vid. Låt svalna.
Ta bort skalen genom att gnugga nötterna i en handduk. Mixa dom sedan fint.
Blanda i florsocker.
Smält chokladen i vattenbad låt svalna något innan du blnda ihop det med resten.
Klart!

Vinnarna!

 


Klicka på bilderna för att kika in hos vinnarna!
Vinnarna lottades fram av min syster Hanna och "Jim".


Knäck

Ingredienser:
2dl vispgrädde
2dl ljus sirap
2dl strösocker
1dl skållad och hackad mandel

Gör så här:
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull och koka kraftigt i ungefär en kvart.
Kolla om smeten är klar genom att göra *kulprovet.
Blanda i mande när smeten är färdig och fyll sedan upp i små formar.

*Kulprov:
Häll kallt vatten i ett glas.
Droppa i lite av knäcksmeten.
När du kan forma till en kula är smeten klar.

Snöbollar

Nu har snön kommit på de flesta ställen och vill man inte ut i kylan och göra snöbollar så kan man göra inomhus i värmen. :-)

Ingredienser:
200g vit choklad
1½dl kokos
1½msk pressad citron

Gör så här:
Smält chokladen i vattenbad och blanda chokladen tillsammans med kokos och citron, smaka av och låt svalna tills du kan forma till små runda bollar. Rulla dom sedan i strössel, kokos eller florsocker. Förvaras i kylskåp.

Kolakarameller

Ingredienser:
3dl strösocker
1½dl vispgrädde
1½dl ljus sirap

Sax
Matolja men neutralsmak (för att smörja redskap)
Två stekspadar i metall
Plasthandskar

Gör så här:
Olja en bakplåt eller en arbetsyta i metall eller marmor som klarar av höga temperaturer. Använder du bakplåt så lägg en fuktad kökshanssuk under för att den inte ska glida samt förstöra bordet.
Olja även alla redskap.
Blanda socker, grädde och sirap i kastrull och låt koka upp till 150ºC (tar cirka en kvart)
Häll över karamellmassan på plåten eller arbetsytan och låt den svalna lite, ta metallspadarna och vik in massans kanter mot mitten och fortsätt så tills den kallat så mycket så att du kan röra massan.
Olja in handskarna som du har på dig, ta upp massan och drag ut den och vik på mitten och drag ut igen, fortsätt så tills den börja ljusna och stelna något. Dela massan sen i två bitar och dra ut till en lång stäng och klipp av lagom stora bitar. Låt stelna på plåten, se bara till så att de inte klibbar ihop.

Trillingnöt

Jag tycker att trillingnöten är riktigt god! Så varför inte göra egna, runt trettio stycken att smaska på?

Det enda du behöver är ungefär 1½dl hasselnötter samt ljus choklad.
Först så rostar man nötterna i en långpanna i cirka 10 minuter på 175ºC, därefter låter man dom svalna och gnugga bort skalet med hjälp av kökshandduk.
Smält 100gram choklad och blanda detta med nötterna och para sedan ihop nötterna tre och tre.
Låt dessa svalna i kylskåpet i en kvart. Smält sen ytterligare 100gram choklad och doppa trillingnötterna i denna choklad. Låt stelna i kylskåp. Man kan spara lite choklad till att spritsa på pralinen!
Mums

Ett tips

När man ska göra knäck i små formar så kan det vara lite jobbigt att hälla i smeten då formarna gärna vill lägga sig ner. Smörj brickan med lite smör innan du ställer ut formarna, då välter inte knäckformarna lika lätt!

Tävling!

För att vara med i denna där man kan vinna åtta stycken annorlunda pepparkaksformar så behöver du bara gå in på Formina och välja ut en favoritform och sedan kommentera vilken form du gillar mest som kommentar i detta inlägg (glöm inte att fylla i din mejl när du kommenterar så jag kan kontakta dig om du vinner).
Om man även tipsar om tävlingen i sin blogg med länk till både tävling och till formina så får man en extra lott i dragningen! Enkelt va? Och självklart helt gratis att vara med i tävlingen.
Sista tävlingsdag är 20:e
Lycka till!

Tävling avslutad!




Tips på vad man kan använda dessa formar till:
Pepparkakor
*Vaniljkakor
Stansa ut motiv i tex smörgås, ost, skinka m.m.
Stansa ut motiv i tex sugarpaste, marsipan m.m.
Ägg, plättar
Stelna smält choklad i
Mall när man ska rita eller klippa ut motiv i papper, tyg m.m.


*Vaniljkakor

Ingredienser:

3dl socker
1,5 dl grädde
2tsk bakpulver
1,5 dl smält smör
4,5 dl vetemjöl
3dl potatismjöl
1tsk vaniljsocker

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna väl.
Kavla ut degen med mjöl och stansa ut kakor med pepparkaksformar.
Grädda kakorna i ungefär fem minuter, på 175°C.
Kakorna ska vara hårdna, men inte mörka.

 

Tack ni som uppmärksammade att jag skrivit fel adress, självklart det stå formina, detta är nu ändrat. Även sista tävlingsdatum är ändrat från den 21:e till den 20:e då det finns större möjlighet att få hem formarna innan julafton. Lycka till alla! :)


Chokladigt tips!

Om du gör praliner eller annat gott som ska doppas i choklad och det sedan blir choklad över så kan man klicka ut chokladen på bakplåtspapper och därefter lägga nötter över. Det är också gott godis till julen!

Pepparkakor

Ingredienser:
300g margarin
5dl socker
1dl ljus sirap
1msk malen ingefära
2msk kanel
1msk malda kryddnejlikor
2tsk kardemumma
1msk bikarbonat
2dl vatten
15dl vetemjöl


Gör så här:
Rör margarin, socker och sirap till en jämn smet. Använd gärna elvisp när du gör pepparkaksdegen.
Rör sedan ner ingefära, kanel, kryddnejlikor, kardemumma och bikarbonat. Tillsätt sedan vatten och tillsist mjölet. Använder du inte elvisp så knåda då in mjölet i degen på ett bakbord.
Låt degen ligga i kylskåp minst 1 dygn insvept i folie.

Tag fram en bit i taget av degen och kavla ut den tunn på ett bakbord. Tag ut kakor med mått och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i 4-5 minuter.

 

Förlåt att det inte blir några bilder på allt gott men vårt internet är så hilma segt att det skulle ta för lång tid att lägga upp bilder. Tror förresten inte det bara är internet som är segt, utan hela datorn då den inte ens hänger med när jag skriver just nu. ^^



Wienernougat

Ingredienser:
250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g flagad mandel

Gör så här:
Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna tills mandeln blir gyllenbrun.
Smält nougaten över vattenbad, hacka chokladen och smält ner tillsammans med nougaten.
Blanda ner den rostade mandeln och häll massan i en avlång form klädd i bakplåtspapper.
Låt stelna i kylskåpet innan du skär wienernougaten i bitar.


Mozartkulor

Ingredienser:
250g mjuk nougat
250g mandelmassa
3dl florsocker
2msk vit sirap
200g mörk choklad

Gör så här:
Dela nougat i cirka trettio bitar.
Arbeta samman mandelmassa, florsocker och sirap, gärna i en matberedare.
Kavla ut massan och skär ut trettio bitar. Rulla in nougatkulorna i mandelmassan.
Smält chokladen i vattenbad eller micro.
Doppa kulorna i den smälta chokladen och låt stelna på smörpapper.
Förvara svalt.

Jag har inte hunnit testa receptet ännu men detta låter ju riktigt smarrigt, eller hur? :-)

Vaniljfudge

Ingredienser
4 dl socker
3 dl grädde
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kakao

Gör så här:
Koka socker, grädde och salt tills det håller kulprovet för fudge.
Ta av från värmen och vispa kraftigt cirka två minuter.
Blanda i vaniljsocker och kakao.
Häll upp i en smord form och låt stelna, skär sedan i lagom stora bitar och förvara i kylskåp.

Temperering av choklad

När man ska göra egna praliner så är det bästa att temperera choklad just för att chokladen ska bli stel, glansig och inte smälta så lätt när man håller den i handen.

För att temperera mjölkchoklad så ska du ta halva mängden choklad och smälta över vattenbad tills den når 45ºC, häll i resten av chokladen och rör om tills temperaturen sjunkit till 26-27ºC. Därefter ska man värma upp det igen till 30ºC och röra chokladen slät. Doppa aldrig något kallt i chokladen, då blir den grå och matt. Överstig heller aldrig 48ºC för då finns det risk att chokladen förstörs.


Pensla en pralinform med choklad och låt stelna, gör så tills det blivit ett lagom tjockt lager med choklad och därefter häller du i valfri fyllning (tex, vit choklad som kokats upp med grädde och sedan svalnat). Låt svalna ytterligare i kylskåpet innan du häller i mjölkchoklad som försluter fyllningen.

Vill du temperera mörk eller vit choklad så är det andra grader som gäller.


Mörk choklad
Värm halva mängden till 49ºC, häll i resten och rör om tills temperaturen når 27-28ºC. Värm sedan upp igen till 31-32ºC och rör chokladen slät.

Vit choklad
Värm halva mängden till 40ºC, häll i resten och rör om tills temperaturen når 26-27ºC. Värm sedan upp igen till 29ºC och rör chokladen slät.

Litet tips

Vet inte om ni redan vet detta men jag tycker faktiskt det är ganska så smart och förra året visste jag inte om detta! :-)
Vill ni göra en julgran till ert pepparkakshus eller kanske till en tårta så gör ni det lättast genom att ta en glasstrut och vända upp-och-ner och sedan spritsa grön kristyr över, då är även granen helt ätbar! :-)
Detta ska jag göra till tårtan jag ska göra till julafton, om jag nu ska göra en jultårta. Jag fyllder ju nämligen år då så vi får se vad det blir för någon tårta ;-)

Chokladkola

Ingredienser:
100g margarin
4dl socker
2dl ljus sirap
7msk kakao

Gör så här:
Blanda ingredienserna i en kastrull och koka upp smeten, sänk värmen och koka smeten i ungefär 6 minuter.
Rör inte i smeten då den kokar. Olja en långpanna på cirka 20x30cm och häll upp kolasmeten. Låt svalna och sätt sedan in i kylskåp för att svalna ytterligare. Skär kolan i bitar med oljad kniv och linda in bitarna i smörgåspapper.

Julklappstips

Chokladfontän från coolstuff, 499:-

 

 

Läppbalsam från bluebox, 29:-

 

 

 

Bok från bokus, 70:-

 

 

Kakform M-L från designtorget, 250:-

 

 

 

 

4-pack teskedar från bluebox, 175:-






Muffinsformar från bagaren och kocken, 49:-

 

 


Tävling!

Jag är med och tävlar hos Emelies godsaker, tävlingen hittade jag i julkalendern, lucka nummer fyra.
Tävlingen är i samarbete med Maries Hobby Corner, vill du också vara med att tävla? Var med här!


För att vara med i tävlingen så behöver du bara kopiera texten här över och tipsa i din blogg eller i ett mejl, kopiera gärna bilden också. Tävlingen avslutas 19:e december.
När du tipsat om tävlingen så kommenterar du i detta inlägg så jag vet om att du är med! Glöm inte länk till ditt inläg om tipset,
Har du ingen blogg så kan du mejla, glöm bara inte att skicka en kopia till mig: [email protected]

Lycka till!

Tävlingen avslutad!


Brända mandlar

Detta är riktigt gott. Fick receptet av min mamma som också är duktig på att baka (och speciellt duktig på att laga god mat). Godiset ni ser på bilden har min mamma gjort.

Ingredienser:
200gram mandlar
2dl socker
2dl vatten
Några droppar röd karamellfärg

Gör såhär:
Koka allt under omrörning tills allt vatten dunstar bort.
När vattnet dunstrat bort så rör under kraftig omrörning tills sockert smälter och lägger sig på mandlarna.
Häll upp och låt svalna på bakplåtspapper.

Lucka nummer två


Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska ge bort i julklapp till alla sina vänner och släktingar, då kan hemmagjort godis vara toppen!
Gör en egen personlig strut (kanske med namnet på den som som ska få struten) och fyll med tex. karameller, praliner, kola, brända mandlar eller något annat gott som du gjort själv.

Strut fylld med karameller som smakar äppel.


Lucka nummer ett

Lucka nummer ett består av ett riktigt smart tips tycker jag!
Toffifee är väldigt gott till julen men släng aldrig bort plastförpackningen, de är perfekta att använda när man ska torka små blommor i sugarpaste eller om man vill göra praliner.
De allra minsta blommorna lägger man i de små fördjupningarna som är bredvid de stora.


RSS 2.0